четвъртък, 17 септември 2015 г.

Ансамбъл ,,Овчарска песен“ на фестивал в Сърбия




   Танцьорите от ансамбъл ,,Овчарска песен“ взеха участие в юбилейния 30-ти събор на народното творчество в Падеж, Сърбия, който се проведе между 4.09. и 5.09.2015г. Дългогодишното приятелство на самодейците от Дорково и ръководителите на дружеството датира от 1989 г., когато ансамбълът за първи път участва в международния фолклорен фестивал за автентичен фолклор в гр. Закопане – Полша.

   В Падеж дорковци са били посрещнати радушно от Драготин Петрович – хореограф на КУД ,,Полет”, председателя на КУД – Милислав Павлович и кмета на Падеж – Драгослав. Като скъпи гости, дорковци са разведени да разгледат забележителностите на гр. Крушевац. След разходката са били приети в залата на Общината в Крушевац от заместник-градоначалничката. Драготин Петрович е разказал за дългогодишното приятелство, а секретарят на дорковското читалище Димка Лучкова е поднесла подаръци  от нашата Община, както и домашно направена българска питка. Вечерта съвместно с КУД ,,Полет”-Падеж в градинката на църквата ансамбъл ,,Овчарска песен” са изнесли 30 минутен концерт. В публиката е била и заместник-градоначалничката на Крушевац и други скъпи гости на юбилейният 30-ти събор на народното творчество.

    На следващия ден, след прекрасния обяд от местни ястия, се е провело дефиле до откритата сцена на ,,Падежки кладенец”. Там  20 състава от община  Крушевац и ансамбъл ,,Овчарска песен” са поднесли своите 15 минутни програми. Всеки състав е получил грамота и плакат за участие. По време на събора са излъчени и най-красивата жена в носия и най-красивият мъж. Последният приз отива при самодееца от ансамбъл ”Овчарска песен” – Андрей Пеев.

            Ръководството на читалището и самодейците от Ансамбъл „Овчарска песен” изказват своята искрена благодарност към Организацията на животновъдите в Дорково за финансовата подкрепа, благодарение на която са реализирали участията в международните фестивали –Обреновац и в Падеж, Република Сърбия. Благодарности за съпричастността, здраве и успех във всичко.



По информация на Димка Лучкова, секретар  
и   Мария Узунова, председател 
на НЧ „Св. Св.  Кирил и Методий“ 1919 Дорково