вторник, 12 май 2015 г.

Медали от зала „Арена Армеец“ и комплексна купа от стадион „Берое“ за децата от ВУИ –Ракитово



Стана традиция децата от ВУИ – Ракитово да участват в турнирите за деца, лишени от родителски грижи. Вече трета поредна година отборите ни защитават престижа на училището в зала „Арена Армеец” – София и за първа година са на стадион „Берое” в Стара Загора.

Подготовката за участие в състезанията на Арената в София – най-добрата спортна зала в момента в България, е вълнуваща сама по себе си. Защото дори общинските турнири са част от този процес. В групата за Арената се включват само момчетата с най-добра форма. Училището трябва да осигури транспорта до София, а пари за специален автобус няма. Това означава, че по принцип не можем да участваме във всички дисциплини. В училищния бус има място за шофьор, ръководител и шест деца. Малката ни групичка трябва да се състезава с над 400 деца от 32 дома за деца, лишени от родителски грижи от цялата страна. Всеки медал и всяко челно класиране са извоювани в достойна спортна битка. За първи път в състезанията участват и 15 деца на сирийски бежанци от центровете за временно настаняване на бежанци в София.

Ръководители и треньори на групата ни за зала „Арена Армеец” на 07.04.2015 г. са Михаил Попчев и Галя Димова. А спортистите са: Атанас Станиев – 9ти клас, Радослав Атанасов - 9ти клас, Иван Породински - 9ти клас, Марин Николов - 9ти клас, Васил Козарев – 8ми клас, Йордан Славов - 8ми клас.

Блестящо се представи по тенис на маса новата ни най-добра ракета в състезанието за юноши (възрастова група 16 – 18 г.) Атанас Станиев, завоювал първо място и златен медал.  Отборът ни по баскетбол за юноши (възрастова група 16 – 18 г.) в състав Иван Породински, Марин Николов и Йордан Славов спечели трето място и бронзови медали. В турнира по таекуондо, който през тази година се провежда за първи път, трето място и бронзов медал грабна Радослав Атанасов. В турнира за юноши (възрастова група 16 – 18 г.) по бадминтон достойно се представи Марин Николов, станал четвърти. Особено оспорвана е борбата в леката атлетика. Там Васил Козарев при момчетата Възрастова група 13 -15 г.) печели една от трите серии на 800 метра, но поради по-слабото си време не се класира за финала.

Още по-силни емоции носи Първия зонален турнир за деца, лишени от родителски грижи, проведен на 24.04.2015 г. на стадион „Берое” в Стара Загора. Организатор на състезанието е Областната дирекция към Държавната агенция за закрила на децата – Стара Загора. Съорганизатори са Столичната община и Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи, чийто почетен председател е Стефка Костадинова – Председател на БОК и световен шампион по висок скок. Участват 183 деца от 11 дома за деца в риск и клубовете „Широко сърце”.

Представянето на момчетата от ВУИ – Ракитово в Стара Загора е блестящо. Ръководители на отбора са Михаил Попчев – учител по физкултура във ВУИ и Иван Ковачев – възпитател „Социални дейности” във ВУИ. Резултатите са:

Лека атлетика за момчета (възрастова група 13-15 г.) – Васил Козаров – бягане на 800 м. – трето място;

Лека атлетика за юноши (възрастова група 16-18 г.) – Марин Николов – бягане 1000 м. – трето място;

Тенис на маса за юноши (възрастова група 16-18 г.)

Атанас Станиев – първо място;

Николай Бацков – второ място;

Баскетбол:

Момчета (възрастова група 13-15 г.) отбор Иван Породински, Васил Козаров, Цветелин Джамбазов – първо място;

Юноши (възрастова група 16-18 г.) отбор Николай Бацков, Иван Породински, Марин Николов – първо място.

Като цяло малката ни групичка състезатели печели купата „Комплексен първенец” и така записва завинаги името на ВУИ „Ангел Узунов” в летописа на турнира в Стара Загора. Ставайки комплексен първенец като училище в първото издание на зоналния турнир в Стара Загора, ние доказваме, че при нас има традиции в спорта, изковани в спортните битки на съборите на училищата от системата на ВУИ.



Иван Породински – IX клас и

Свилен Топчиев