вторник, 17 март 2015 г.

Нови скандални дела тегнат над Община Ракитово



Ръководството:  Това е брутално източване на Общината

Ракитовци: Зад Вас сме, ще се вдигнем на протест


       На 17 март кметът на община Ракитово  Любомир Петков даде пресконференция, на която обяви фактите около скандалните две нови дела, заведени  срещу Общината. За делата ръководството на Общината разбира на 6 март, когато се  получава съобщение, ведно с два броя определения на Международен Арбритажен Съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие" гр. София.  С призовката уведомяват Общината,  че на 12.03.2015 г. са насрочени открити заседания по ВАД № 115/2014 г. и ВАД № 115/2014 г. по описа на Арбитражния съд. Това е първата кореспонденция, която се получава в Общината по повод тези две дела. Оказва се, че въпросните дела са във връзка с два договора за ремонт на Градската баня в Ракитово, подписани от бившата кметица Емилия Еленкова на 02.09.2011 г., с фирма "Киссик Консулт " ЕООД. Исковите молби били изпратени до Общината през месец ноември, твърдят от Арбитражния съд. В същото време, обратна разписка при тях няма.

   На 11.03.2015 г. от Арбитражен съд пристигат желаните от Общината искови молби и приложенията към тях, от които става ясно, че поводът за образуването на двете дела са претенции от стана на ищеца „Киссик Консулт” ЕООД, в размер на близо 800 000 лева, по два договора за СМР както следва: Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градската баня в град Ракитово” и „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градската баня в град Ракитово”.

    На пресконференцията присъства и концесионера инж. Георги Балджиев, който обяви, че от 15 години какъвто и да е ремонт на Градската баня в Ракитово не е правен.

   Ръководството на Общината обяви, че и двата договора са СИМУЛАТИВНИ. За такива СМР задължително се провежда процедура, съгласно Закона за обществените поръчки, а такива не са провеждани. Такива договори изобщо липсват както в архивите на Общината, така и в регистъра за договорите. Липсват каквито и да било счетоводни документи, разбира се и фирмата  не  е представяла и фактури.

     Това е поредната патова ситуация, пред която сме поставени от началото на мандата. Когато встъпих в длъжност, в касата на Общината имаше 11 лева, 4 млн. лева задължения и запорирани сметки за 650 000 лева, коментира кметът Любомир Петков. През целия мандат, вече четвърта  година, се сблъскваме с такова буквално и нагло източване на Общината, добави и зам.-кметът по финанси Красимир Вандев. Като теглим чертата се оказва, че над 2 200 000 лева са разходите по такива „договори”. Само преди няколко месеца пряко сили платихме 370 000 лева, за да спасим общинската гора, обявена за продан, тези нови 400 000 лева са вече свръх сили, заключи градоначалникът. 
    На мероприятието, на което присъстваха над 300 души от Ракитово, Дорково и Костандово, бяха коментирани и ситуации, сходна с настоящата, зад която стои бившата кметица и адвокатът й.

    На пресконференцията стана ясно, че Общината е уведомила компетентните органи – за пореден път, защото това е пореден такъв случай за Общината,  за извършени деяния с висока степен на обществена опасност. 16 000 жители на общината са в очакване: „ Има ли справедливост??”. Поканената бивша кметица Емилия Еленкова не се появи.