вторник, 16 декември 2014 г.

Поредно силно участие на ВУИ-Ракитово в зала „Арена Армеец София”



За децата, които учат в интерната в Ракитово, участието в спортно състезание е възможност да покажат своите способности и талант. А когато става въпрос за участие на републиканско ниво в София, предизвикателството е още по-голямо. Защото могат да се срещнат с връстници от цялата страна, да пътуват, да се изпълнят с много емоции.
И наистина, емоциите нахлуват отвсякъде в този незабравим 8-ми декември. Отборите на училището по баскетбол, тенис на маса, бадминтон и лека атлетика, водени от Кунчо Караджов – зам. директор и треньор по баскетбол по проект „УСПЕХ” и Михаил Попчев – учител по физкултура, стават преди всички. Следва бърза закуска и преглед на багажа: екипи, топки, ракети. Когато всичко е готово лично Караджов подкарва буса на училището към София.
Обстановката в залата е невероятна. И на ХХІІ-рия национален шампионат за деца в риск под надслов: „Спортът достъпен за всички деца” участват над 450 момчета и момичета от 35 домове за деца и интернати от цялата страна. Организатор на шампионата е Сдружение „Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи”, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Фонд „Социална закрила” към МТСП.
ВУИ – Ракитово участва в четири от шестте спортни дисциплини: баскетбол 3 на 3, лека атлетика, тенис на маса и бадминтон. Резултатите са както следва:
1 - Баскетбол 3 на 3, възрастова група родени до 1999 г., І място печели отбор в състав: Иван Породински, Цветелин Джамбазов и Иво Асенов;
2 -   Баскетбол 3 на 3, възрастова група родени до 1997 г., І място печели отбор в състав: Николай Бацков, Иван Породински и Цветелин Джамбазов;
3  - Бадминтон, индивидуално състезание, възрастова група родени до 1999 г., І място печели Цветелин Джамбазов;
  -  Тенис на маса, индивидуално състезание, възрастова група родени до 1999 г., ІІ място печели Иван Породински;
5 -  Лека атлетика, индивидуално състезание, възрастова група родени до 1999 г., VІ място печели Атанас Арнаудов.
На церемонията по закриването на спортния празник участват зам. министърът на Министрерството на младежта и спорта Калин Каменов и зам. председателят на Българския олимпийски комитет и председател на федерацията по аеробика Йорданка Благоева. Освен медали на децата са подарени и много материални награди.
Уморени и щастливи участниците от ВУИ тръгват обратно към Ракитово. Тогава идва една голяма изненада – в дефилето след град Септември има паднали камъни и трябва да се върнат обратно, защото пътят е затворен. Децата тихичко си споделят, че в бързината след състезанията май са забравили да споменат сакралните думи на училищния служител Мандарев, които той винаги казва преди път: „Господ напред, ние след него”. Когато тръгват обратно към Пазарджик, за да минат през Пещера и от там към Ракитово си ги казват и всичко се нарежда. Стигат без повече проблеми в училището.
Най-голямата награда за всички участници в шампионата е незабравимото преживяване. И надеждата, че през следващите години някое от децата на 8 декември ще празнува отново, но вече като студент. Добили самочувствие и зрелост, така както на спортното състезание, ще се преборят и с трудностите на живота и ще успеят.
Свилен Топчиев