четвъртък, 31 януари 2013 г.

ЗА 60 ГОДИНИ ВЪВ ВУИ – РАКИТОВО ИМА НАВЪРЗАНИ МНОГО ВЪЗЛИ




През последните една-две години във ВУИ – Ракитово са идвали представители на различни институции, организации, медии. Някои идват, за да контактуват с децата, други – за да донесат подаръци, трети – да обучават децата на умения за живот. Но има и такива, които идват да обучават педагозите от училището. Като част от българската образователна система Възпитателното училище се променя също толкова интензивно, колкото и цялото ни общество. Педагогическата дейност в училището ни има 60 годишна история, което означава традиции и опит. Но този опит трябва да бъде сравнен с най-новите постижения от света в областта на специалната педагогика и да бъде актуализиран.
При всяко обучение педагозите от ВУИ се вълнуват и се надяват то да бъде ползотворно. Високи са и очакванията към психолозите Емилия Крушков и Красимира Димитрова, членове на Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие”. Щом като са психолози – професионалисти, те сигурно имат доста отговори на въпросите на работещите във ВУИ. Реалността, както обикновено, е по-различна от очакванията. Винаги трябва време за запознаване с проблемите и първата среща е малко или повече за опознаване и представяне. Учителите и възпитателите от ВУИ вече имат познания по въпросите на груповата работа и темата „Ефективната групова работа с деца в конфликт със закона” не бе изненада за тях. Още повече, че обучението се проведе в учителската стая на ВУИ, където те бяха на собствен терен. В началото и техниката трудно проработи, но Емилия и Красимира показаха характер и професионализъм. Емилия адаптира презентацията и скоро работата потръгна на ускорени обороти.
Взаимното представяне бе полезно и за двете страни. Бе необходимо да се спомене не само името, което би било досадно за колегите, с които работиш от години, но и ролята във ВУИ, отговорностите, предизвикателствата, хората, с които общуваш по работа, връзки с екипи и външни организации. Изведнъж сякаш поглеждаш на човека до теб с нови очи. Разбираш, че работите заедно, но понякога гледате на един и същ проблем от различни гледни точки и имате различен подход. Това откритие е импулс за нови търсения и постигане на ефективност.
За психолозите бе приятна изненада, че в училището отдавна има доста стройна организация за групова работа. Имаме Правила за живот в училището, отнасящи се за цялата ученическа общност, които са в процес на актуализация. В момента имаме две сборни групи, които прилагат  някои свои групови норми и правила. Имаме групи по паралелки, в които се извършва самоподготовката за следващия ден.
Така многогодишния опит на педагозите от ВУИ от една страна и съвременните изисквания, от друга страна, влязоха в съприкосновение и в своеобразен диалог. Ние оценихме ползата от диалога, надяваме се той да е бил полезен и за отсрещната страна. Преди всичко Емилия и Красимира ни припомниха, че за да има групова работа трябва да има единни изисквания за определяне на взаимоотношенията.
За нас в сърцевината на обучението се превърна емоционалното заключително включване на Красимира. Тя извади кълбо прежда и накара всички учители и възпитатели да хванат размотаната нишка. Разказа ни приказка за едно царство, където хората били свързани помежду си, както присъстващите в стаята с тази нишка. После някой тръгнал нанякъде и нишката се скъсала. Но хората до него направили усилие, напрегнали се и завързали скъсаните краища на нишката. Появило се възелче, после още едно, и още едно... Хората разбрали – понякога нишката се къса, важното е след това да се върже отново.
Стояхме така, с преждата в ръце и си дадохме сметка, че през всичките 60 години, откакто съществува училището ни, сме навързали много възли. За да видим дали нишката е здрава, подръпвахме леко и усетихме човека до себе си. Стана ни ясно, че нишката се къса, когато дърпаме прекалено силно или дърпаме в различни посоки. И сигурно всеки си спомни за момент на скъсване и колко общи усилия и време са били необходими след това, за да се свържат отново раздърпаните при скъсването краища. Усещахме, че колкото и възли да сме натрупали в миналото, днес нишката е здрава и можем заедно да продължим напред.
Илко Тоданов и Свилен Топчиев

сряда, 30 януари 2013 г.

ПОКАНА




НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ-2013

НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ"ФИЛИП КУТЕВ"


По повод 110 години от рождението на създателя на Ансамбъла ФИЛИП КУТЕВ (1903-1982)

Град Пазарджик,  6 февруари,  18.30 часа,  Спортна зала „Васил Левски"

Ансамбълът ще изнесе програмата си с пълен състав на певчески хор, музикален оркестър и танцов състав.
Цените на билетите са от 6,8,10 лева, в зависимост от сектор и ред. 
Отстъпки за групови посещения. 
За информация и резервации: Николай Падалски - главен организатор концертна дейност на Ансамбъла, 087 99 88 085 или padalski@abv.bg

вторник, 29 януари 2013 г.

Нови „Зелени правила” по проект УСПЕХ във ВУИ





През учебната 2011/2012 г. ВУИ „Ангел Узунов” спечели проект „Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти”, по-популярен с общото име проект УСПЕХ, който е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.  Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд. През годината учениците са работили по шест направления:
- Секция „Волейболът обединява и сплотява” – с ръководител Петър Петров;

- Секция „Да успяваме заедно в баскетбола” – с ръководител Кунчо Караджов;

- Секция „ Футболът – здраве и дълголетие” – с ръководител Михаил Попчев;

- Клуб „Скаутска екораница” – с ръководител Китен Кюлюмов;

- Студио „Млад журналист” – с ръководител Свилен Топчиев;

- Ателие „Театрално студио” – с ръководител Атанас Гушевилов.


Проектът е поулярен сред децата и поради спецификата на училището секциите по волейбол, баскетбол и футбол, както и клубът на скаутите, които са свързани със спорт и туризъм, са много обичани от момчетата. Работата на студиото на младите журналисти също доби популярност чрез списването на училищен вестник „Нашият глас”. Артистите от театралното ателие са подготвили и няколко скеча, с които показаха,  че обичат театъра.

Проектът продължава и тази година. На мястото на ателие „Театрално студио”, закрито поради напускане на ръководителя му Атанас Гушевилов е създаден клуб „Зелени алтернативи” с ръководител Галя Димова.

Първата среща на „Зелените алтернативи” беше опознавателна, но и занимателна за момчетата. Г-жа Димова ги помоли да разкажат за името си: какво означава, от къде идва, харесват ли го. Така самите деца разбраха повече за имената си. Някои си спомниха за дядовците, чийто имена продължават, за близките и за дома. Но носталгията свърши бързо, защото последва играта „Хвани балона”. Двама държат балони, а един със завързани очи трябва да спука балон, в който има листче със „Зелено правило”. Идеята на г-жа Димова бе всеки да научи и да изпълни едно „зелено правило”. Друг път момчетата сигурно биха реагирали, ако ги накараш да научат нещо, свързано с опазване на природата. Но като игра всичко изглежда по друг начин, дори да правиш оборка.

„Зелените правила”  се оказаха нещо простичко, но ефективно:

-  „Помогни на електрическата крушка да си почине”;

-  „Дай на хартиите от пода възможност да общуват в кошчето”;

-  „Помогни на прозорецът да се раздвижи”;

-   „Нахрани коша пред училището”.

Цветан „осигури отдих за крушката” като я изгаси за малко, Асен помогна на хартиите, разхвърляни по пода „да общуват”, Ваньо ни осигури свеж въздух като „раздвижи прозореца”, Емил „нахрани коша” пред училището, като на бегом изпразни кошчето от стаята. Всички се убедиха, че изпълнението на правилата отнема само минутка. А резултатът е икономисана електрическа енергия, чиста и приветлива стая, добро здраве, гарантирано с дишането на свеж въздух в проветрената стая.

С усмивка децата от новия клуб „Зелени алтернативи” си обещаха да не забравят новите „правила”. Дори обясниха на другите момчета от училището, че могат да спасят няколко дървета или дори цяла гора, ако не оставят крушката да свети, когато не са в стаята. Обясниха какво е да си „зелена алтернатива” – човек с въображение, за който не е трудно да си представи, че не само хората, но и хартиите си общуват, и прозорецът се движи, и кошчето понякога е гладно.

Румен Пашев – ІХ клас и

Свилен Топчиев

Публично обсъждане на Бюджет 2013 година в Ракитово



   Публично обсъждане на проекта за бюджет за 2013година на община Ракитово се проведе на 28 януари от 10:00 часа в залата на Община Ракитово. В основата на новия бюджет е залегнала идеята за финансовата стабилизация на общината, имайки предвид, че общинския дълг през тази година възлиза на 3 814 357 лв., поясни кметът на общината Любомир Петков. Рамката на новия бюджет начерта зам.-кмета по финансите Красимир Вандев. Той поясни, че тази година бюджета е малко по-добър от миналогодишния, като по план възлиза на 8 160 047 лв. Въпреки това, по всички пера разходите са намалени, за да може да се започне строежа на басейна и спортно-развлекателния център, обясни зам.-кметът.

понеделник, 28 януари 2013 г.

10 процента избирателна активност на референдума в Ракитово



1 424 души са упражнили правото си на глас на Националния референдум  за АЕЦ Белене в община Ракитово тази неделя. Общо 13 006 са гласоподавателите в общината,  което означава, че едва  10,88% от жителите на общината са дали мнението си затова дали да се строи нова ядрена електроцентрала.  960 души са отговорили с „ДА” и 464 са дали отговор „НЕ”. Броят на недействителните бюлетини е 22.