четвъртък, 31 май 2012 г.

Спортен крос „Направи нещо за себе си - избери спорта срещу зависимостите”


    Спортен крос „Направи нещо за себе си-избери спорта срещу зависимостите” се проведе на 31 май в Ракитово. Спортното мероприятие е част от кампанията на МКБППМН-Ракитово „Не на тютюнопушенето”, послучай световния ден срещу цигарите. Включиха се над петдесет деца от СОУ „Св. Климент Охридски”, СООУ „Хр. Смирненски”, ОУ „Хр. Ботев” и ВУИ „Ангел Узунов”.  Отличените деца, разделени в две възрастови категории за момичета и момчета бяха наградени от зам.-кмета Красимир Вандев в заседателната зала на Общината веднага след мероприятието.

Зам.-кметът Красимир Вандев с Николай
 Любков, победител  в категорията VIII-X клас
V-VII клас МОМЧЕТА:
1. Стефан Йорданов – ВУИ „Ангел Узунов”
2. Борис Камберов – ОУ „Хр. Ботев”
3. Левент Козов – СОУ „Св. Кл. Охридски”
    Атанас Симидарев -  ОУ „Хр. Ботев”

V-VII клас МОМИЧЕТА:
1. Живка Татова - ОУ „Хр. Ботев”
2. Тинка Асенова - ОУ „Хр. Ботев”
3. Стефка Свирачева - ОУ „Хр. Ботев”
4. Емилия Татова - ОУ „Хр. Ботев”

VIII-X клас МОМЧЕТА:
1. Николай Любков - ВУИ „Ангел Узунов”
2. Светослав Стойчев - ОУ „Хр. Ботев”
3. Иван Кривонозов - ОУ „Хр. Ботев”
4. Христо Хъров – СОУ „Св. Кл. Охридски”

VIII-X клас МОМИЧЕТА:
1. Йорданка Мишева - ОУ „Хр. Ботев”
2. Ани Младенова – СОУ „Хр. Смирненски”
3. Тинка Асенова - ОУ „Хр. Ботев”
4. Верка Татова – СОУ „Св. Кл. Охридски”

Затварят дефилето за ремонт на 4 юни



     Дефилето отново ще бъде затворено, този път за пет месеца от 4 юни 2012 г., съобщиха от АП. Затварянето е във връзка с продължението на изпълнението на строително-ремонтни работи на обекта от „Транзитни пътища V”- ЛОТ 22 с обща дължина 78,731 км . Ремонта ще бъде извършен от новия подизпълнител "ИСА 2000" на фирмата изпълнител „Лена-Гуалчев”-София.
    От фирмата на новия подизпълнител са обещали да работят без почивни дни, така че до края на октомври ремонтът да бъде напълно завършен. 

Кампания „Не на тютюнопушенето” организира МКБППМН - Ракитово


    Конкурс за най-оригинален колаж организира Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни ( МКБППМН) към Община Ракитово по случай 31 май - Международния ден без тютюнопушене. Конкурсът бе част от  кампанията против цигарите, която включваше беседи по училищата, изнесени от обществените възпитатели и разпостранение на информационни флаери.  Участие взеха деца от  СОУ „Св. Климент Охридски”, СООУ „Хр. Смирненски”, ОУ „Хр. Ботев”, ПУ „Д-р Петър Берон” и ВУИ „Ангел Узунов”. Творбите на децата са изложени във витрината до Горско стопанство-Ракитово, а най-добрите бяха наградени с грамота и подарък както следва:

                  І-во място
Рени Жеребцова- СОУ „Св. Климент Охридски”
Венелин Мерсинков- ВУИ „Ангел Узунов”

ІІ-ро място
Николай Илиев -ВУИ „Ангел Узунов”
Румен Пашев- ВУИ „Ангел Узунов”

ІІІ-то място
Ученици от VІІІ кл. на ПУ „Д.р Петър Берон”

За оригиналност при изработката на колаж
Виктор Ангелов- ВУИ „Ангел Узунов”
Александър Дошков- ВУИ „Ангел Узунов”
Радослав Михайлов ВУИ „Ангел Узунов”


СОУ "Св. Климент Охридски"

ПУ "Д-р Петър Берон"

СООУ "Хр. Смирненски"

ВУИ "Ангел Узунов"

ОУ "Хр. Ботев"

сряда, 30 май 2012 г.

ФА „Овчарска песен”- Дорково на фестивал в Полша


   ФА „Овчарска песен”- Дорково взеха участие в XI Европейски фолклорен фестивал в Соколов-Подласки, Полша, където се класираха на второ място. Фолклорният фестивал се проведе на 27 май, като за единадесета поредна година прави преглед на ансамбли от източна и централна Европа. Първото място са взели ансамбли от Сърбия и Полша, а нашите танцьори разделили  второто със състави от Турция и Беларус. Конкуренцията беше голяма,  но ние имахме голямо желание за този фестивал и се представихме повече от добре, споделиха участниците от Дорково. Отидохме общо група от 38 човека, като с нас бяха и колеги от Кърналово, Петричко. Сами си финансирахме проявата, въпреки трудностите и сме горди, че прославихме родния край и състава, казват юбилярите. Тази година ансамбълът отбеляза 40 години творческа дейност.


Общински съвет-Ракитово проведе майското си заседание

   Редовното заседание на Общински съвет-Ракитово се проведе на 29 май. На него бе решено Домашен социален патронаж да мине на разпореждане на общинска администрация. Промяната е във връзка с намерението на Общината да създаде „Център за услуги в домашна среда”, във връзка с кандидатстването по проект „Помощ в дома” по ОП РЧР на стойност 250 000лв. Преразгледан бе договора за концесия, сключен с „Бутилираща компания Ракитово” ЕООД, за да бъде актуализиран по новите изисквания за отдаване на концесия. Решено бе да бъде свикана комисия, във връзка с инвестиционното намерение на бутилиращата компания за количеството вода от сондаж 9А. Общинските съветници гласуваха изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Общинските съветници гласуваха положително и предложената Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в община Ракитово. Също така, беше приета и Стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г. в община Ракитово. На това заседание бяха изнесени и два отчета – този за работата на Общинския съвет за периода ноември – април, и отчет за работата на кмета на общината за първото шестмесечие от мандата. Общински съвет-Ракитово определи и обема на годишно ползване на дървесина от общинска гора за 2012 г. Местните парламентаристи гласуваха и отпускането на парична помощ за лечение на ученичката Даниела Арсенова.

ПОКАНА



СОУ „Св. Кл. Охридски”
и
ОНЧ „Будилник 1898”

Ви канят

на

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

в помощ на
ученичката Даниела Арсенова
на 1 юни от 17:30 часа
в залата на читалището

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Да върнем една детска усмивка в деня на детето!

вторник, 29 май 2012 г.

Ден на детето




ОБЩИНА РАКИТОВО
И
ОНЧ "БУДИЛНИК"1898
ВИ КАНЯТ

на 1-ви юни
от 11,00 часа

В ПАРКА ПРЕД ОБЩИНА РАКИТОВО.


Очакват ви много състезания, игри,
рисунка на асфалт, награди
и забавна детска програма!


          ДА НАПРАВИМ ПРАЗНИКА НЕЗАБРАВИМ!


събота, 26 май 2012 г.

Изпратихме абитуриентите



СОУ "Св. Климент Охридски"
ВУИ "Ангел Узунов"
СООУ "Хр. Смирненски"

 С много цветя, балони, усмивки и море от положителни емоции изпратихме абитуриентите випуск 2012 г. Изпращането на завършилите своето средно образование младежи и девойки от СООУ „Хр. Смирненски” беше навръх 24 май. В китния двор на училището се бяха събрали родители и близки на завършващите, които станаха свидетели на вълнуващо тържество. С емоционално слово 41-вия поред випуск на училището изпрати директорката Росица Харискова. Лично да поздрави абитуриентите беше дошъл и кметът на общината Любомир Петков. На другия ден се проведе празничното изпращане и на завършващите от СОУ „Св. Климент Охридски”. Заради проливния дъжд тържеството се състоя в салона на училището, който се препълни с бляскави рокли, уханни цветя и просълзени родители. Със своите възпитаници се прости директорката Таня Гаралова, а благодарност към нея и учителите от името на родителите произнесе майката Елена Димова. Кметът пожела на абитуриентите на добър час, а към неговите благопожелания се присъединиха и учениците от по-малките класове. Трима абитуриенти изпрати тази година и ВУИ „Ангел Узунов”. Благодарение на свой приятел те отидоха на своя бал с ретроавтомобил ЗАЗ, оформен като кабриолет. Атрактивното пътуване дори бе заснето и излъчено по националната телевизия БТВ.
   

четвъртък, 24 май 2012 г.

24-ти май в Ракитово



Най-светлият и свят български празник- 24 май,  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост беше подобаващо отбелязан в Ракитово. Празникът бе организиран от Община Ракитово и ОНЧ „Будилник 1898”, като в програмата се включиха ученици от всички училища от общинския град, както и малчуганите от двете детски градини. По случай празника с традиционни български хора поздравиха съгражданите си и танцьорките при ОНЧ „Будилник 1898”, с ръководител Светлана Стоева. В словото си към ракитовци, кметът Любомир Петков каза, че 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност и се обърна с признателност към учителите и дейците на културата от общината. По традиция той връчи грамоти на отличилите се учители и директори. Отличие имаше и за самия него – от ръководството на читалището му поднесоха сертификат, в признание за ценния принос в развитието на читалищната библиотека, за улесняване достъпа на получаване на информация - с помощта на общината са закупени модули за библиотечен софтуер "Автоматизирана библиотека". Същият сертификат беше отреден и за зам.-кмета Красимир Вандев.

            ЧЕСТИТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ:

УЧИТЕЛИ:

1. Емилия Радкова - ЦДГ „Славейче” гр. Костандово
2. Николина Кадрева- ЦДГ „3-ти март” с. Дорково
3. Марияна Накова - ОДЗ „Митко Палаузов” гр. Ракитово
4. Райна Арсенова - ОДЗ „Малина Тодорова”  Ракитово
5.  Петя Кръстева -ОУ „Христо Ботев” гр. Ракитово
6. Аксиния Банцова - ОУ „Христо Ботев” гр. Ракитово
7. Таня Янева - ОУ „Христо Ботев” гр. Ракитово
8. Илинка Киселова - ОУ „Неофит Рилски” гр. Костандово
9.  Стефан Сергиев - ОУ „Неофит Рилски” гр. Костандово
10. Янка Пелева -СОУ „Св. Климент Охридски”гр. Ракитово
11. Анна Минова -СОУ „Св. Климент Охридски”гр. Ракитово
12. Мария Мечева -СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Ракитово
13. Елена Гивечева - ОУ „Христо Ботев”с. Дорково
14. Александър Кръстев - ОУ „Христо Ботев”с. Дорково
15. Надка Тодорова – СООУ „Христо Смирненски”гр. Ракитово
16. Златка Димова - СООУ „Христо Смирненски”гр. Ракитово
17. Тодорка Вандева – ПУ „Д-р Петър Берон” гр. Ракитово
18. Елена Тупарова - ПУ „Д-р Петър Берон” гр. Ракитово
19. Георги Коцев - ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово
20.  Цветана Добрева - Попова - ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово


                                      ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА

1.     Георги Янушев –Директор на  ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово
2.     Зара Янгънова – Директор на ЦДГ „Славейче” гр. Костандово

Номинирани читалищни дейци

1.     Стоян Арабов – ОНЧ „Будилник” 1898 г. гр. Ракитово
2.     Елена Дузова – ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методи” с. Дорково
3.     Пламен Киселов – ОНЧ „Просвета” гр. Костандово
4.     Никола Янев - ОНЧ „Просвета” гр. Костандово

Възпитатели

1.     Виолета Наумова - СОУ „Св. Климент Охридски”гр. Ракитово
2.     Асен  Кривонозов - ОУ „Христо Ботев” гр. Ракитово
3.     Румен Вандев - СООУ „Христо Смирненски”гр. Ракитово
4.     Анжела Русева – ОУ „Неофит Рилски” гр. Костандово

понеделник, 21 май 2012 г.

Над 1200 души взеха участие в Националния фестивал в Костандово



Кметът на общината Любомир Петков
Представителите на Девин
Представителите на Варвара
XVII-ят Национален фолклорен фестивал се проведе на 19 и 20 май в Костандово. Откриването се състоя на 19 май от 11:00 часа от кмета на град Костандово Ясен Шишеков и кмета на общината Любомир Петков. Официални гости на празника бяха председателя на Общински съвет-Ракитово Валентин Хаджимосков, зам.-кметовете Красимир Вандев, Димитър Топалов и Тодор Тодоров, кметът на община Батак Иван Паунов, общински съветници.  Традиционно във фестивала взеха участие представители на фолклорните области от цялата страна - общо над 60 състава и над 1200 участници.  Тази година се оказа, че преобладават съставите от Родопите и в Костандово се чуха много гайди. През първия ден се представиха съставите от велинградския квартал Каменица, Ракитово, Дъбравите, Равногор, Виноградец, Банско, Дряново, Лъки, Разлог, Девин, Мадан, Сандански, Добърско, Рибново, Ягодина, от община Приморско и др. Вечерта приключи с  концерт на Янко Неделчев. В неделя се представиха съставите от  Хисар, Доспат, Батак, Пещера, Пазарджик, Благоевград, Якоруда, Варвара и други. Във фестивала разбира се, взеха участие и домакините – групата от Костандово. Последната вечер приключи с концерт на Виевската фолкгрупа, а след него празнична заря озари центъра на града. Традиционната проява за Костандово няма конкурсен характер, а целта е журито да подпомага на съставите и да дават съвети на ръководителите. Като жури се проявиха Атанас Чолаков, художествен ръководител на Ансамбъл „Пазарджик” и Георги и Вичка Николови, преподаватели в музикалното училище в Пловдив.

събота, 19 май 2012 г.

ЕДИН НЕДЕЛЕН ДЕН



 Разказ от Николай Бацков, VI клас от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово, за който през 2011 г. получава І награда в областния конкурс за младежи, като част от Националната литературна награда "Милош Зяпков".



            Обичайната картинка. Играем с Янко и Цецко с волейболната топка и в този момент Киро я грабва и със силен шут я праща между боровете извън игрището. Ухили ми се насреща, защото очакваше да се развикам, че пак рита топката вместо да играе с ръце.
            - Знам, знам, обща е! Но пак ти казвам, че Теди я даде на мен и аз отговарям за нея. Можеш да играеш и ти, но защо все риташ? – казах кротко и тонът ми учуди и мен самия. Киро, изненадан от спокойствието ми, дори зяпна с уста. За да скрие притеснението си хукна без подкана към боровете, за да донесе топката.
            - Вие играйте, аз сега се връщам – казах на Янко. - Само не ритайте.
            После отидох към големия кран до нашето, училищното НДК, от който изтича вода. Не ми се пиеше, но това бе повод да се отдалеча. Отпих глътка направо от бълбукащия кран, наплисках си лицето и се облегнах на близкото дърво. Тук миналата година бате Гошо беше направил пейка, но децата я счупиха. Сега стърчат само пироните от бора, за който беше захваната.
            Загледах се към дърветата в двора на училището и около него. Нашето училище си е направо в гората. Даже оградата, поставена между дърветата, изглежда странно. Тихо е, само няколко птички се надпяват. Сигурно са славеи, толкова сладко пеят... Снегът токущо се е стопил и наоколо е мокро. Между храстите надзъртат сини минзухари и кукуряги. Идва пролет. А може би вече е дошла...
            Изведнъж мисълта ми отлетя назад. Онзи ден подарих букетче минзухари на Яна. И тя като мен е от София. Там няма минзухари. Сигурно много се зарадва, защото пъстрите й очи станаха по-големи и заблестяха. Усмихна се, прегърна ме и тръгнахме заедно с други деца на разходка към Кърджалийския лагер в гората. Аз съм малък и стигам едва до кръста й, но какво от това? Щом сме приятели сме еднакви, даже на ръст...
            Чуден беше този неделен ден! Два-три дни преди това разбрахме, че ще идват от Фондацията „Изкуството да живееш” и ги чакахме. Момчетата питаха преди всичко за Яна и бате Румен, за бате Милен. Бате Милен не дойде, а Асен Големия се залепи по пътя за бате Румен. Другите от фондацията бяха нови и не ги познавах. Но Яна беше тук и аз бях доволен! Показах й кученцата. Усмихна се, намести очилата, погали ги. Много я обичах в този момент! В този момент и тя беше на 13, също като мен! Възпитателите се сърдят, когато пипаме кученцата, но не и Яна... Е, тя сигурно няма да забрави след това да се измие със сапун...
            В този момент Киро и Янко завикаха да се връщам на игрището.
-         Ей, Ники. Да не искаш да изпиеш всичката вода? – извика Киро.
-         Спираш иглята! – завика Янко с неговото малко странно „р”, което звучи
като „л”.
-         Идвам, идвам! Вие играйте – отговорих вяло.
Какво ми става днес? Така се чувствам, когато звъня по училищния телефон на майка ми и тя не отговаря, защото все е заета... Е, днес е различно. Мисълта ми все лети назад и връща споменът за Яна. Тя и Теди, и другите, бяха дошли специално от София, за да ни донесат подаръци и да поиграят с нас. Щом й казах на Теди, че топката ми харесва, тя се усмихна и ми я подари.
-                     Топката е за вас, Ники. Ти ще отговаряш за нея, но искам и другите да играят – каза Теди.
Друг път правим упражнения във физкултурния салон на училището, но в неделя отидохме на площадката на Кърджалийския лагер. Незабравим ден! Слънчево и топло, тревата започва да зеленее, птичките пеят. Истинска пролет, нищо че тук-таме под дърветата още имаше сняг. И най-хубавото бе, че докато изминем тези два и половина километра до лагера си говорихме с Яна. Ще попитате, за какво толкова си говорихме? И аз не знам. За живота, за приятелството... Тези разговори обикновено са ми досадни. Господинът понякога иска да си говорим така. Но Яна е друго нещо. Тя е приятел. До този момент си мислих, че с приятелите е най-хубаво, когато правиш лудории. Не знаех, че можеш просто да си говориш и да се разхождаш. Друг път ядосвам госодина, защото не вървя с групата, а тичам през гората. През този чуден неделен ден даже и той беше доволен и видях как поглежда възхитен към Яна. Беше направила това, което той не може. Беше ме накарала да ходя кротко по пътя и да разговарям спокойно. А тя, без да забелязва възхищението, което предизвиква, вървеше по пътя със своята танцуваща походка и хубавият й смях се носеше наоколо...
Играхме дълго. Даже забравихме за обяда. На тези игри децата им казват „сол-хъм”, което означавало „поздрав към слънцето”. Този път ги изпълнявахме сред природата и видях, че Яна, Теди, бате Румен и другите от фондацията са доволни и щастливи. Но на мен упражненията от „йога за двама” и някои други ми бяха малко скучни. Най-ми хареса играта „Познай лидера”. Заставаш настрани с гръб към другите, а те се подреждат в кръг. Не гледаш, докато си изберат лидер, който показва разни движения: подскоци, пляскания, муцунки, танц, даже клякания и лицеви опори. Лидерът показва, другите повтарят. Той обикновено показва, докато си в средата на кръга, с гръб към него. После всички подскачат или правят едно и също и няма как да познаеш кой е започнал пръв. Но аз познах! Наблюдателен съм и знам кое момче какви характени движения прави. Като видях, че всички се кривят като маймуни вече знаех, че това е Стефан. Бяха го избрали за лидер, но той си е маймунка! После и други момчета познаха лидера, но аз бях пръв!
-                     Ники, идвай. Кильо каза, че ако не дойдеш веднага ще лита топката! – извика Янко. Гласът му стигда до мен, сякаш идваше от много далеч. А е на двайсетина метра...
-                    Идвам де! Какво си се развикал? Той Киро без това само знае да рита, а уж е във волейболния отбор на училището! – отговорих.
Потопих ръка във водата. Усетих хлада и сякаш започнах да се събуждам. Образът на Яна избледня, но още чувствах ръката й върху рамото си. Какво толкоз? Аз съм на 13 и трябва не да умувам, а да играя. Отворих очи и пуснах Яна да си върви. Тя сигурно си има и друга работа, няма само да се занимава с мен. Но бях спокоен. Яна е приятел и щом ми потрябва, веднага ще се отзове. Тя не е заета като майка ми, която няма време дори да говори с мен по телефона. Обичам майка си, но сега съм щастлив, защото вече имам и Яна.
Янко ръкомаха и се готви да извика отново.
-         Идвам де, идвам! – извиках и хукнах към тях.





ВУИ "Ангел Узунов" избраха талант преди "България търси талант"


От Румен Пашев – VІІІ клас и
Свилен Топчиев

Журито и водещият Константин Асенов
По традиция във ВУИ – Ракитово учениците следят конкурсите за български таланти. Те истински се радват на постиженията на участниците и си имат свои фаворити. И като деца, които обикновено са подценявани от другите, искат да покажат своя талант. За съжаление повечето от децата в интерната се страхуват от изява на сцена или се отказват при най-малкото съпротивление. Те имат нужда от непрекъсната подкрепа и насърчаване. А когато си в интернат има всякакви трудности. Трябва да си намериш нови приятели, да се настроиш за други ценности. Да се адаптираш и да завоюваш авторитет.
Идеята
Дует "Черно на бяло" на финала
Идеята за училищен конкурс дойде от децата. Най-активни в това отношение са Румен Пашев и Ваньо Георгиев. Първоначално те търсят подкрепата на възпитателя Надежда Цигова и отговорника за извънкласни дейности Свилен Топчиев. Г-жа Цигова със своите идеи по подготовката на облекла, декор, визия. Свилен Топчиев повече като техническа част и организация. Двамата заедно като част от едно бъдещо жури, в което да се включи и Румен Пашев от страната на учениците.
Победителят Иван Любенов
Постепенно към организаторите се включват Радослав Михайлов за декори и Ангел Димитров в качеството на водещ на конкурса. Предвижда се да има три кръга: кастинг, полуфинал и финал. Подготвен е специален афиш от Радослав Михайлов, а Румен Пашев поема отговорността за записване на кандидатите за конкурса. Планирани са дни за кастинг и полуфинал, съобразени със заетостта на възпитателите. Директорът също проявява съпричастност и точно преди началото на конкурса осигурява подходящи кабели – удължител и разклонител за уредбата, награди за участниците и победителя. Децата планират за финала да се покани като гост-член на журито възпитателят Юри Кюлюмов, а за организация и правилно протичане на избора на победител да отговаря г-жа Галя Димова.
Кастингът
Кастинът е проведен в неделя на 28.04.2012 г. с участието на 14 различни индивидуални и групови таланти. Няколко от потенциалните таланти, като Венелин Мерсинков – рапър, Рангел Християнов – жонглиране с топка не се включиха поради подценяване на конкурса. Знаейки, че с организацията се занимават основно техни съученици, вероятно решиха, че става въпрос за нещо несериозно. Времето показа, че не са били прави и те го оцениха. Първите отпаднали са Борис Иванов от Варна – с акапелна песен, братята Румен и Ариф Реджепови – с демостнрация на игра на тенис на маса и Димитър Тодоров от Сандански с танц по попфолк песен. Журито показа желание да стимулира някои от талантите, които показаха известна подготовка и желание за борба на сцената, но бе безкомпромисно към тези, които не показват фантазия и подхождат несериозно. Това най-вече се отнася за Борис, който има талант, но в дадения случай не се доказа на сцената. А Филип Николов се яви, но се смути и просто стоя една минута на сцената без да може да помръдне или да издаде някакъв звук. Филип е един от любимците на публиката, защото танцува с особена жар и артистичност по попфолк мелодии. Той през миналата година бе един от най-добре представилите се.
Полуфиналът
На полуфинала, състоял се на 03.05.2012 г., отпадна Михаил Алексиев. Той не показа въображение и не получи подкрепата на журито и публиката. Някои от участниците, като дует „Черно на бяло” , съставен от Ваньо Георгиев и Асен Ангелов се представиха с ново изпълнение, различно от кастинга. То се хареса по-малко на публиката, но бе достатъчно за класиране за финала. Особено впечатляващо на полуфинала бе предстаянето на Владимир Ранев с гимнастическо съчетание. Той спечели симпатиите на публиката и на журито. Добре се представи дует „Авантюр” – Росен Кирчев и Румен Шаламанов. Те показаха класа, сценично присъствие и обраха овациите на публиката. Росен въобще не се смущава на сцената и се държи почти като професионалист, а Румен с неговата тарамбука взриви публиката. Дует „Авантюр” изпълни на бис още две-три песни, между които любимата на децата „Милионерче”. Със съгласието на журито по време на полуфинала бе сформиран танцов дует от Радослав Михайлов и артистичния Янко Желязков. Партньорът на Радослав - Стефан Иванов не показа никакво присъствие на сцената и отпадна от по-нататъшно участие.
Финалът
Първоначално финалът бе предвиден за  04.05.2012 г., но поради заминаване на част от учениците по домовете за Гергьовден бе отложен за 10.05.2012 г. Гости на финала бяха г-жа Елеонора Донкова – секретар на МКБППМН, г-жа Гергана Мандарева – отдел „Образование”  и г-жа Елена Димова – отдел „Култура” при Общинска администрация – Ракитово. Специално за финала от София пристигнаха приятелите на децата от Фондацията „Изкуството да живееш” Любен Георгиев, поддържащ блога „Дари усмивка”, на който се публикуват материали за нашето ВУИ, фотографа  на блога Димитър Момчев и хореографката Траяна Каписъзова. Поради съвпадение с общинско състезание по футбол водещият Ангел Димитров бе заменен от Константин Асенов. С отбора по футбол замина и Янко Желязков. Децата имат много таланти и понякога е трудно да изберат кое е по-желано в момента. Независимо от препокриването и двете мероприятия протекоха на ниво. Футболистите от ВУИ спечелиха ІІІ място, а конкурса на талантите донесе много радост на участниците, публиката и гостите.
Финалът бе открит от Янко Янков с акапелно изпята песен. Последва танц на Радослав Михайлов, който вместо с Янко Желязков танцува с Ваньо Георгиев и Асен Ангелов. Ради е с увреден слух, но независимо от това се ориентира добре на сцената и се представи на ниво. Бурни аплодисменти събра за визията и за танца си най-малкият участник – Йордан Славов, който е само на 12 години. Бийтбоксера Илиян Любенов от София показа голям напредък в сравнение с представянето си на кастинга. Той за дни израстна и доби самочувствие. Неуверено бе представянето на Румен Шаламанов от Дует „Авантюр”. Неговият партньор Росен Кирчев закъсня при завръщането си от отпуск и Румен трябваше да се яви само с импровизация на тарамбука. Публиката го хареса, но не пожъна същия успех като на полуфинала.
Силно и различно бе представянето на танцовия дует „Черно на бяло”. Ваньо Георгиев бе подготвил нови сценични облекла, нова хореография. Този път бяха заложили не на чупене на чаши и евтини номера, а на повече артистичност и добре отработена техника на изпълнението. Публиката ги аплодира. Особено се впечатлиха от изпълнението гостите и най-вече Траяна, която го оцени от професионална гледна точка. След финала тя сподели, че може да запознае Ваньо с хора от професионалните среди, за да му помогнат да развие своята артистичност.
Отново впечатли с участието си Владимир Ранев. Преди старта той бе притеснен. Сподели, че почти не е спал от вълнение, но независимо от това се постара и показа трудния номер с хоризонтална везна на лоста. За да го наблюдава публиката напусна столовата и се изнесе на спортната площадка в двора на ВУИ. По време на цялото изпълнение не се чу звук, всички наблюдаваха с вълнение и с някакво страхопочитание. Това сигурно малко притесни 14 годишния Владко, който очакваше подкрепа. Но когато приключи с гимнастическата си композиция бе бурно аплодиран и разбра, че публиката и този път е с него. След състезанието Траяна лично го поздрави и обеща да се опита да го запознае при първа възможност с най-добрия български гимнастик Йордан Йовчев.
Гласуването и победителят
Г-жа Галя Димова с вещина се справи с процеса на гласуването. Тя бе подготвила предварително подпечатани с печата на училището листчета за гласуващите, за да няма злоупотреби. Право на глас получиха всички: учителите и персонала на ВУИ, децата от публиката и участниците, журито и гостите. Докато журито преброяваше гласовете водещия Константин Асенов даде възможност на Мартин Красимиров и Венелин Мерсинков да забавляват публиката със свои изпълнения на рап парчета. Те се смениха няколко пъти, като изпълниха познати песни, а и песни с частично техен авторски текст от живота в училището. Мартин и Венелин споделиха, че е можело да се класират добре, ако бяха се записали за конкурса.   
След преброяването на гласовете председателката на журито г-жа Надежда Цигова обяви победителите.
І място   – с 14 гласа – Илиян Любенов
ІІ място  – с 12 гласа – Румен Шаламанов
ІІІ място – с 8 гласа – Дует „Черно на бяло” – Ваньо Георгиев и
                                         Асен  Ангелов
Владимир Ранев отпадна от тройката с един глас по-малко от Дует „Черно на бяло”. Йордан Славов също имаше своите почитатели, но той има възможност да трупа опит и да се представи по-добре следващата година.
Председателката на журито г-жа Цигова раздаде поощрителни награди на всички участници – сладкиши. Победителят Илиян Любенов освен сладкиши отнесе и парична награда от 15 лева, осигурена от директора Георги Янушев. Парична награда се печели за първи път и директорът я отпуска само един път в годината специално за конкурса „ВУИ търси талант”.
След финала всички гости споделиха, че истински са се забавлявали. Гостите от София, особено Траяна, не можеха да спрат да коментират и да си говорат с участниците и другите деца от училището. Независимо, че закъсняваха, те останаха още дълго при нас. Този ден ще остане в паметта на участниците и на зрителите. Във ВУИ преди България избрахме своя талант и той изненадващо се оказа бийтбоксер. Това доказа, че във всяко дете има скрит талант, който при подходящи условия може неочаквано да блесне.

сряда, 16 май 2012 г.

ПОКАНА

Заповядайте
на
XVII Национален фолклорен фестивал
„Костандово-2012”
На 19 и 20 май
Под егидата на Министерство на културата
Община Ракитово
Кметство Костандово
НЧ „Просвета-1919”
Откриване на 19 май от 11:00 часа







неделя, 13 май 2012 г.

Стопроцентово участие на учениците от ВУИ-Ракитово в почистването



 Кампанията на БТВ „Да почистим България за един ден” намери широк отзвук във ВУИ – Ракитово. Учениците от училището и предишната година се включиха при почистването на района. Новото тази година бе възможността да заявим участие на национално ниво. Това стана, след като на свое събиране на 09.04.2012 г. ученическия съвет на отговорниците на групи в училището взе решение да кандидатстваме по програмата на БТВ за получаване на помощ при почистване на значим обект. Педагогическият съвет при ВУИ одобри предложението и ръководството на училището изпрати заявка за участие. Условието на програмата на БТВ да се почиства около обект от 100-те национални туристически обекта бе изпълнено като заявката бе свързана с Историческата църква в Батак, която е един от 100-те национални туристически обекта. Заявено бе желание за почистване в района на язовир Батак и по-специално от втечалото на язовира до Острова.
Паралелно със заявката за почистване на курорта Цигов чарк съвместно с РИОСВ – Пазарджик бе заявено участие за почистване на местност Дъното около язовир Батак. Децата изявиха желание да участват в почистване на тази местност, защото някои от тях са помагали при строителството на новия параклис „Св. Св. Кирил и Методий” там, а и буквално преди дни участваха в колопоход, чийто маршрут минаваше през нея. Освен това вече трета година летните лагери на учениците през са на палатки в местност Дъното. Децата са впечатлени от красотата на това място и поискаха да го видят чисто и в целия му блясък.
Както се изрази по време на Педагогическия съвет директорът Георги Янушев, независимо, че ще участваме на други места не е нормално да не почистим собствения си двор и района около него. На практика това означава формиране на група и на местно ниво.
Така, благодарение на активността на учениците чрез участието им в ученическото самоуправление и готовността на педагозите да участват, се очерта необходимост от формиране на три групи за участие в кампанията по почистването: група на национално ниво по програмата на БТВ с подкрепата на ОМВ, група на регионално ниво с подкрепата на РИОСВ –Пазарджик и Община Ракитово и група на местно ниво с подкрепата на Община Ракитово.
Група за почистване на курорта Цигов чарк
Тази група получи подкрепата на ОМВ под формата на ваучери за извозване до мястото за почистване. Общият брой ученици в нея бе 16, основно от участниците в Клуб „Екоскаут” по проект УСПЕХ към Министерството на образованието, младежта и науката с ръководител Китен Кюлюмов. В групата се включиха и други деца, а така също и главния учител от училището Галя Димова. Те получиха рекламни шапки, чували и ръкавици от Община Батак. Определеният район от втечалото на язовир Батак до Острова по бреговата ивица бе почистен. Групата дори продължава и почиства бреговата ивица до края на постройките по посока на контрастената на язовира. Събраният от тях боклук около 120 чувала е извозен още същия ден от камион от Община Батак. За малко в работата по почистването на тази група се включват лично директорът на ВУИ Георги Янушев, помощник директорът Кунчо Караджов и представителят на РИО на МОМН г-жа Боряна Консулова.
Група за почистване на курорт Дъното
Групата за Дъното в състав от 18 ученика е формирана основно от момчета от ІІ група „Бед бойс” с възпитател Иван Ковачев. В нея се включват Свилен Топчиев – възпитател от ВУИ, Румен Вандев – възпитател от ОСОУ „Хр. Смирненски” – Ракитово и Димитър Гогов – служител от Община Ракитово. Нейната основна задача е да се почисти образуваното от над 10 години нерегламентирано сметище по пътя Дорково – Дъното. Сметището е почистено и от него са събрани 65 чувала боклук. В оставащото време учениците от ВУИ почистват минисметища по бреговата ивица от базата на РИОСВ – Пазарджик до края на курорта, където лагеруват през лятото. Събрани са още 50 чувала боклук. За работата си децата получават адмирациите на хората от хотелите на Дъното. Получават и поздравления от служителите от РИОСВ – Пазарджик, които също почистват в този район. Служителите от РИОСВ дори почерпиха всички деца с пица и кекс. По думите им те от години не са виждали толкова ревностни участници в кампаниите по почистване.
Група по почистване на ВУИ, местност Парка и част от Ракитово
Групата, останала да почиства района на училището, също се справя с поставената задача. Тя е водена от педагозите Цветана Джбрева, Юри Кюлюмов и Петър Петров. В нея участват 20 ученика. Почистен е района около ресторант Светлоград, района на почивна база Пивото, пътя от ВУИ до началото на града и бившата база на Горско стопанство – Ракотово до къщата с часовника. Събрани са 45 чувала боклук, извозени още същия ден от камион на Община Ракитово.
Като цяло ВУИ отбеляза впечатляващо участие в кампанията на БТВ „Да почистим България за един ден”. Включиха се над 60 ученици и учители. Събрани са 280 чувала боклук. Почистени са три различни района на национално, регионално и местно ниво. Събраният боклук е извозен още същия ден до регламентирани сметища.
Репортери: Румен Пашев, VІІІ клас;
Константин Асенов, Х клас;
Владимир Ранев, VІІІ клас и
Свилен Топчиев