четвъртък, 12 юли 2012 г.

Мастодонти, трипръсти коне хипариони, саблезъби тигри и маймуни примати оживяват край село Дорково


На 12.07.2012 година в град Ракитово се проведе пресконференция, с която бе даден старт на проект за обновяване и популяризиране на средновековната столица на Родопите – Цепина, и  на най-голямото в Европа палеонтологично находище край село Дорково. Проектът за „Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в община Ракитово, чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково, като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина”“ е финансиран от Оперативна програма Регионално Развитие .
По време на пресконференцията кметът на Община Ракитово Любомир Петков, кметът на с. Дорково Николай Ковачев и Свилен Топчиев – координатор на проекта, обясниха, че проектът, който възлиза на над 2 млн. лв., цели създаването на нова туристическа дестинация, която да възроди района.  Предвидено е обновяване на хижа Цепина, създаване на информационен център към нея и изграждане на „Плиоценски парк - Дорково“ - възстановка на мястото, на което през 80-те години българо-френска експедиция от учени  открива останки на живели преди 4,5 млн. години мастодонти, трипръсти коне хипариони, саблезъби тигри и маймуни примати.
Според експерти 75% от крепост Цепина и района около нея са все още непроучени и разкопките трябва да продължат. Амбицията на екипа по проекта е Ракитово да се превърне в бисер на алтернативния туризъм в България, а крепост Цепина и „Плиоценски парк - Дорково“ да бъдат включени в 100-те национални туристически обекта на България.