неделя, 8 юли 2012 г.

Веселин Маринов и квартет „Хипнотик” на Празника на града в Ракитово


Кметът на общината Любомир Петков
  Цяла седмица празнува Ракитово послучай Празника на града – 7 юли. Мероприятията започнаха още на 2 юли, с откриването на изложба живопис на Бранко Манушев, която можете да видите до 22 юли в        Камерната зала на читалище Будилник. На 4 юли ракитовци имаха възможност да гледат комедията „Женско царсство” на Ст. Л. Костов, в изпълнение на актьорите от „Мим-арт”-театър, с режисьор Николай Ташев. На 5 юли бе тържественото връчване на наградите от Националния литературен конкурс Милош Зяпков. Тазгодишната победителка се казва Аксиния Михайлова и заслужи приза със стихосбирката „Разкопчаване на тялото”.  На 6 юли бе представена първата част от обичая „Еньовден” от жените при пенсионерски клуб-Ракитово, с ръководител Никола Янев. След това на сцената се изявиха отново актьорите от „Мим-театър”, заедно с група „Жестим”, с ръководител Мария Атанасова.  По същото време в ракитовската църква „Св. Вкмчца Неделя” течеше празнична вечерня. На голямата сцена в центъра на града в навечерието на празника за ракитовци пяха децата от вокална група „Дъга”, с ръководител Стоян Арабов. Участие в празника взеха и фолклорен ансамбъл „Овчарска песен”-Дорково, с ръководител Емил Ганев. Специално за празника от Пазарджик пристигнаха и представителен танцов състав „Чудесия”, с ръководител Таня Димитрова. Кулминацията на вечерта бе участието на трите грации – фолкпевиците Юнона, Милица и Татяна.
Откриването на празника на Ракитово се състоя на следващия ден – 7 юли.  Официални гости бяха министърът на околната среда и водите – Нона Караджова, народният представител Красимира Симеонова, областният управител на пазарджишка област - д-р Дончо Баксанов, зам.-областният управител Ваня Минкова, Петя Ставрева – председател на партия „Обединени земеделци”, Валентин Хаджимосков-председател на Обс-Ракитово, Николай Ковачев – кмет на кметство Дорково, общински съветници. След обръщението си към ракитовци кметът на общината Любомир Петков постави началото на една нова традиция, като поднесе подаръци на деца, родени в деня на празника на града. Това бяха тригодишната Спаска и осемгодишната Живка, които получиха златни бижута.  Към ракитовци с благопожелания се обърна и министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя изказа уверенията си, че кметът Любомир Петков има пълната й подкрепа в подготовката за изграждане на воден цикъл на общината. Това е един от най-големите проекти на града, който предвижда подмяна на водопроводна мрежа, изграждане на пречиствателни станции и инфраструктура. Областният управител д-р Дончо Баксанов също поздрави жителите на Ракитово като им пожела здраве и благоденствие.  Поздравителни адреси  по повод празника на града бяха изпратени от Президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.
   Празникът продължи с новината, издадена от водещият Теди Георгиев от Форте мюзик, че всъщност днес има още един повод за празник - рожденният ден на кмета Любомир Петков, точно на празника на града – 7 юли.
 Програмата навръх празника включваше представяне на втората част от обичая Еньовден, изпълнения на група за стари градски песни „Евридика”-Костандово, изпълнения на детска група за народни танци „Силивряк”-Ракитово и такива на ансамбъл на автентичен фолклор „Бояна”-Костандово. Вниманието на ракитовци с елегантните си изпълнения грабнаха и танцьорите от „Импулс”. След официалната част сцената завзеха девойките от квартет „Хипнотик”, а черешката на тортата тази вечер беше естрадната звезда Веселин Маринов. Празничната вечер завърши със забележителна деветминутна заря.


Празникът на град Ракитово- 7 юли, води началото си от 2000 година, когато Общинският съвет взима решение той да се отбелязва всяка година в деня на св. Неделя, който е и храмов празник на църквата в града. На 7 юли по стар стил е и Еньовден - най-големият летен празник в народния календар, свързан с култа към слънцето и растителността, и надеждата за плодородие.
През 1963 г. град Ракитово е обявен за планински климатичен курорт, през 1964 г. – за селище от градски тип, а през 1969 г. – за град. През 1977г. Ракитово става общински център. 



Жените при пенс.клуб-Ракитово представиха обичая "Еньовден"

Квартет "Хипнотик"

Веселин Маринов